Biografie

Zpěvačka, šansoniérka a herečka se narodila ve Zlíně jako Věra Soudková. Otec pracoval u Bati, ale po čase se rodina odstěhovala do Třebíče. Zpěvu se věnovala odmalička, na přání rodičů vystudovala administrativu, ovládala perfektně psaní na stroji a těsnopis. Touha po zpěvu ji však záhy přivedla do Československého souboru písní a tanců. V souboru potkala i svého budoucího manžela Zdeňka, filozofa, překladatele a básníka, který se tehdy živil jako tanečník.

V roce 1962 založily čtyři kamarádky, Indra Střítezská, Olga Strnadová-Menšíková, Marie Pokšteflová a Věra Nerušilová, Inkognito kvartet, se kterým potom přešly do Divadla Paravan.

Díky svému hlasu – kontraaltu zpívala šansony, cikánské a židovské písně. V Divadle Paravan zpívala staropražské písničky ve hře Všichni moji dědové, kde si jí všimli tvůrci televizního seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO. Proslavila ji píseň Kočka ze Záběhlic z filmu SMRT ČERNÉHO KRÁLE.

V roce 1973 se vydala na sólovou dráhu. Manžel jí dělal dramaturga a psal pro ni krásné šansonové texty. Kromě vlastních pořadů spolupracovala s mimem Jaroslavem Čejkou, vystupovala se zpěvačkou Martou Němcovou v dětských muzikálech, zpívala se Spirituál kvintetem. V roce 1983 zemřel její manžel na infarkt a od té doby žije sama. Má dceru Báru, která je učitelka.

V současné době působí v Divadle Na Fidlovačce, v divadle ABC, v Malostranské besedě v Šansonovinkách a Barování, v Balbínově poetické hospůdce…

Filmografie

2009   Zoufalci
2006   Hezké chvilky bez záruky
2005   Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2005   Skřítek
1999   Kabát (TV film)
1993   Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1987   Hláska (TV film)
1986   Zázračné dítě (TV film)
1985   Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1980   Blázni, vodníci a podvodníci
1980   Blues pro EFB
1979   Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1973   Zvony pana Mlácena (TV film)
1971   Smrt černého krále
1968   Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
1964   Kdyby tisíc klarinetů